TYDZIEŃ UWAŻNEGO JEDZENIA

Opublikowano: 2025-11-02 18:18, Numer artykułu: 104428 , Autor: W.Masłek

Psycholog szkolny oraz doradczyni metodyczna KPCEN z zakresu edukacji zdrowotnej Pani dr Karolina Nowak wspólnie z nauczycielem edukacji zdrowotnej Szkoły Podstawowej nr 64 w Bydgoszczy Panią Beatą Konarską - Nowak przeprowadziły pilotażowy projekt edukacyjno - profilaktyczny TYDZIEŃ UWAŻNEGO JEDZENIA.

Uczniowie w ramach projektu mogli wspólnie z nauczycielami zjeść WSPÓLNE UWAŻNE DRUGIE ŚNIADANIE, podczas którego doświadczali smaku, zapachu, koloru, konsystencji tego, co w danej chwili spożywali.
Uczniowie z radością przyjęli także pomysł UWAŻNEJ STOŁÓWKI SZKOLNEJ.
Podczas spożywania obiadów szkolnych uczniowie słuchali w tle relaksującej muzyki. Stołówka przeszła edukacyjno – zdrowotną metamorfozę, tak aby uczniowie z chęcią i uważnością chcieli spożywać posiłek oraz myśleć nad tym co jedzą? jak jedzą? oraz dlaczego uważne jedzenie jest tak ważne dla zdrowia? Celem tego działania było zmobilizowanie uczniów do kulturalnego spożywania posiłków w kontekście zasad mindful eating uważnego jedzenia, w którym chodzi o odpowiednie podejście do jedzenia, od wygodnego siedzenia i powolnego żucia, poprzez świadome monitorowanie uczucia głodu oraz sytości, uważne słuchanie sygnałów organizmu, obserwację emocji towarzyszących jedzeniu.

W trakcie TYGODNIA UWAŻNEGO JEDZENIA uczniowie prowadzili również „Patrole Śniadaniowe” w ramach, których prowadzili sondaż wśród uczniów na temat: „Moje zmysły w trakcie posiłku, czy o nich pamiętamy?" Nie obyło się także bez aktywności fizycznej, czyli wyzwaniu „Rekord szkoły w spalaniu kalorii”.

Projekt został wsparty przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną, Sekcję Profilaktyki Zdrowotnej w Bydgoszczy.

Serdecznie dziękujemy za otwartość i zaangażowanie Paniom ze stołówki szkolnej.